Wednesday, November 10, 2010

Σχολιασμός εκλογών


Όπως αναμενόταν, στο δήμο μας θα έχουμε δεύτερο γύρο εκλογών, μεταξύ του Θωμά και του Παπαναστασίου. Αυτό είναι ένα σενάριο που καταρχήν ευνοεί το Θωμά, έναντι του εναλλακτικού να βρει τον Κουκη ως αντίπαλο. Μάλιστα, το ντέρμπι της δεύτερης θέσης ήταν αρκετά σκληρό, καθώς ενώ αρχικά είχε πάρει ένα προβάδισμα ο Παπαναστασίου, γύρω στο 30% της καταμέτρησης ο Κούκης είχε αέρα 300 ψήφων.

Πλέον, το σενάριο προβλέπει δύσκολη μάχη, με φαβορί τον Θωμά αλλά ισχυρό αουτσάιντερ τον σκληρό πασόκο, δήθεν ανεξάρτητο, Παπαναστασίου, η οποία μπορεί να κριθεί και από λεπτομέρειες. Γενικά, το ερωτηματικό είναι το πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι των τριων σχημάτων που αποκλείστηκαν. Οι οπαδοί του Σιαγιάννη θα στηρίξουν το πράσινο ψηφοδέλτιο ή θα κάτσουν σπίτι τους; Κρίνοντας από την ιστορία της τοπικής της Κύμης, που κατάφερε λόγω διάσπασης σε ένα πράσινο δήμο να βγάλει Σιδεράκη και Θωμά, μάλλον θα συμβεί το δεύτερο. Μάλιστα σε δήλωσή του ο Σιαγιάννης, περαν των αναμενόμενων δεν αναφέρει τίποτα για στήριξη των έτερων πράσινων στο β γύρο.

Αντίστοιχα, εκτιμώ πως οι ψηφοφόροι του Κούκη μάλλον θα στηρίξουν Θωμά, με το σκεπτικό να μην βγει πασοκος. Υπό αυτές τις συνθήκες, φανταζει σχετικά εύκολη υπόθεση η επικράτηση του Θωμά με ποσοστό που μάλλον θα είναι λίγο κάτω από το 60%.

Βέβαια, το τελικό ποσοστό θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, ο καιρός θα επηρεάσει αρκετό κόσμο που μένει Αθήνα, και ο οποίος είτε δεν καίγεται να ψηφίσει κάποιον από τους δυο, είτε επηρεάστηκε από τα υψηλά ποσοστά αποχής της πρώτης κυριακής. Επίσης, η διαφορά των 10+ μονάδων από το δεύτερο δημιουργεί εφησυχασμό στους υποστηρικτές του Θωμά και αντίστοιχα παθητικότητα στους Παπαναστάσηδες. Τέλος, η συντριπτική επικράτηση του Θωμά στην Κύμη και η αντίστοιχη του πασόκου στην Κονίστρα ίσως ξυπνήσει τοπικιστικά σύνδρομα και ολόκληρες περιοχές να ψηφίσουν με στόχο να μην βγει δήμαρχος από την τάδε περιοχή. Όλα τα παραπάνω μπορούν να καθορίσουν την αναμέτρηση της Κυριακής, αν και επιμένω πως ο Θωμάς έχει ένα καλό προβάδισμα.

Σε ότι με αφορά, στον πρώτο γύρο έριξα ένα άκυρο ψηφοδέλτιο του Μιχαήλ, ενώ και στο δεύτερο γύρο θα ρίξω άκυρο, για τους ίδιους λόγους που το έκανα και την προηγούμενη Κυριακή.

1 comment:

Anonymous said...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ Η ΑΦΑΝΤΟ ΥΠΟΔΙΚΟ